Минало Събитие

Яз. Студен Кладенец - в дивото с каяк и пеша ( 6 май до 9 май 2021 г. )

Това е едно от най-уникалните и екзотични места в Източни Родопи и в България. Огромната водна шир, погълнала вертикалните скални масиви, реките и дъбовите гори, каньоните с причудливи форми и скрити водопади, богатото биоразнообразие и малките автентични селца с приветливи хора, останки от древността и какво ли още не - това е една комбинация, която ни кара да се връщаме там многократно. Местата, които ще ви покажем и пейзажите, които ще запечатате в спомени и снимки, ще ви помогнат да осъзнаете, че не винаги е нужно да минете хиляди километри, за да видите нещо красиво и различно.
За да имате поглед "върху нещата", за които споменахме, не само от каяка, ще се качим с един лек пешеходен преход до най-високата точка по средата на язовира, а именно местността "Юмрук скала". Оттам гледката е......трябва да я видите сами. Кацнали сме на гигандска скала на 300м. над водата дом на белоглавите лешояди реещи се пред нас, а в краката ни синее безумно красивата водна шир!

Програмата:
Ден Първи:
Тръгваме от София от стадион Васил Левски в 7:30 ч. в посока Кърджали. В града можем да спрем на магазин Била да напазаруваме по-основните храни и напитки за следващите дни и след това продължаваме към село Калоянци. Тук на самата вода ще се настаним на китни бунгалца на които ще имаме всичко необходимо (кухня с посуда, скара, котлони, хладилници, интернет и телевизия) за доброто пребиваване и почивка когато сме на сушата. След като оставим багажа и се преоблечем атакуваме водата. Ще направим задължителен инструктаж и обучение за тези които не са били с нас и се впускаме на приятна следобедна разходка до каньона на река Перперишка. Този красив район е с две защитени местности от двете му страни - Юмрук Скала и Долна Арда. Там гнездят няколко семейства от белоглави лешояди, които почти сигурно ще видим. След каньона и реката продължаваме към бреговете на ловното стопанство, за да достигнем до красива поляна с борова гора, предоставяща чудесна сянка и възможност за почивка и храна Вечерта се връщаме към бунгалата за да се повеселим на беседката и да си направим барбекю. Следва нощувка и почивка.

Ден Втори:
След закуска и кафе, към 9:30 ч. потегляме с каяците към Коневския залив и скрития водопад в дъното на каньона - много диво и непристъпно място с вертикални скали, пещери и скални ниши, достъпни само от към водата.
След това може да спрем за почивка в дъбовите гори на Османовия залив сред колония от корморани, които винаги ни посрещат, кацнали по клоните или ловейки риба във водата или можем да отскочим до другия бряг и да обядваме под сянката на вековния дъб на хълма с параклиса. Следобеда поемаме към брега на село Калоянци, за да си починем под ореховата сянка на страхотна поляна до селото (който иска може да отскочи до магазина на 10мин. пеш). След това покрай острова на Муфлоните се пребираме към лагера за заслужена почивка. И понеже сме в страната на чеверметата, ако групата иска можем да си поръчаме агнешко по родопски за вечеря.

Ден Трети: Тази сутрин пак ще закусим на беседката и към 9:30 ч. ще се приготвим за тръгване. Интересните места още не са свършили! Напускаме лагера и тръгваме към село Лисиците. По пътя покрай бреговете на защитена местност "Долна Арда" ще видим прекрасни скални образувания както и реещи се над тях лешояди и газещи грациозно водата Черни щъркели. След около час- час и половина приятно гребане ще достигнем до въжения мост на село Лисиците, който е и най-дългият пешеходен въжен мост в България. Там пейзажът отново ще ни заплени и ние ще спрем на брега за почивка с гледка към стръмния склон на хълма с крепостта Моняк на върха. От нашата страна на язовира над село Лисиците е друга известна крепост от древността „Чит Кая“ (4-ти век), от която също се открива невероятна гледка към язовира. Тук интересното са не крепостните стени, а скалните образувания в различни форми и трапецовидните ниши, издълбани от предците ни. До там разходката също е кратка и в рамките на два часа ще отидем, ще разгледаме и ще се върнем. По път ще минем покрай каменната чешма на селото и ще надникнете в бита на хората, отцепени от света и живеещи по начин, който са живели тук и преди сто години - без улици и канализация, без автомобили, без магазини и молове. След това се връщаме към каяците, за да достигнем отново до бунгалата след приятно гребане покрай брега на ловното стопанство. Има вероятност да видим сърни, елени или зубри.

Ден Четвърти : Днес е денят за пешеходния ни трип. След закуска се отправяме на разходка директно от бунгалата. Покрай брега на язовира ще достигнем до село Гняздово, а от там по едва забележимите горски пътеки поемаме към върха на Юмрук скала. Ще се движим през полянки и смесени гори и след около час и половина ходене излизаме на първата тераса с шеметна гледка. След още десет-петнадесет минути достигаме най-високата точка с панорамния изглед към язовира, за която вече казах, че няма да описвам с думи. Когато вече сме поели необходимата доза магия от това място, тръгваме обратно по пътечката като може да минем през скромния магазин на Гняздово за някаква храна или напитки или да обядваме в ресторанта до бунгалата. Следобяда качваме каяците и багажа и потегляме към дома.
Очаквано прибиране в София около 19ч.

Цена: 280 лв./човек (при група от мин. 6 участника)

*Цената включва: транспорт, водач, каяк и каяк екипировка, застраховка, данък, подарък бъфче с логото.
*Цената не включва:нощувки 15лв./човек/вечер, храна, напитки и други лични разходи.

Цена без транспорт: 255 лв./човек

При записване ще получите допълнителна информация за екипировка и провизии.

Дори и без опит в каякинга, няма да е проблем да се справят средно активни хора, които обичат движението сред природата и търсят допира с нея!

Записване на: info@nomadteam.bg
tel.0888878280