Предстоящо Събитие

Яз. Студен Кладенец - в дивото с каяк и пеша ( 24 юни до 26 юни 2022 г. )

Програма на Любомир Свитков:
Това е едно от най-уникалните и екзотични места в Източни Родопи и в България. Огромната водна шир е обградена от вертикални скални масиви, реки и дъбови гори, каньони с причудливи форми и скрити водопади, богато биоразнообразие и малки автентични селца с приветливи хора, останки от древността и какво ли още не . Това е една комбинация към която сме пристрастени и частица от нас винаги ще остане там. Местата, които ще ви покажем и пейзажите които ще запечатате в спомени и снимки, ще ви докажат, че не винаги е нужно да минете хиляди километри, за да видите нещо красиво,различно и екзотично, а просто да поемем към Източни Родопи !
За да имаме и както се казва и "Птичи поглед "върху цялата картина , ще се качим с един лек пешеходен преход до най-високата точка по средата на язовира, а именно местността "Юмрук скала". Оттам гледката е......трябва да я видите сами. Кацнали сме на гигандска скала на 300м. над водата дом на белоглавите лешояди реещи се пред нас, а в краката ни синее безумно красивата водна шир! За да потънем още по истински в тази магия, ще спим на палтки и ще пътуваме в експедиционен стил с малко багаж вътре в лодките, с храна и вода за два-три дни.

Програмата:
Ден Първи:
Тръгваме от София от стадион Васил Левски в 7:30 ч. в посока Кърджали. В града можем да спрем на магазин Била да напазаруваме по-основните храни и напитки за следващите дни, а след това продължаваме към село Широко поле от където ще прехвърлим всичко в лодките и ще поемем към първите уникални места от нашето пътуване. Ще направим задължителен инструктаж и обучение за тези които не са били с нас и се се отправяме към скалите на защитената местност "Средна Арда",а след нея ще навлезем и в каньона на река Перперишка. Този красив район е с две защитени местности от двете му страни - Юмрук Скала и Средна Арда. Там гнездят няколко семейства от белоглави лешояди, които е почти сигурно, че ще видим. След каньона и реката продължаваме към бреговете на ловното стопанство, за да достигнем до красива поляна с борова гора, предоставяща чудесна сянка и възможност за опъване на нашия първи лагер. Тук ще си разположим палатките и ще си починем. Който желае може да участва в една релаксираща "Йога практика" преди си стъкмим огън и да вечеряме, Накрая с напитка в ръка ще изпратим залеза в приятна компания и добро настроение.

Ден Втори:
След закуска и кафе, ще съберем нашия бивак и ще се отправим към село Гняздово, а от там по едва забележимите горски пътеки поемаме пешеходно към върха на Юмрук скала. Ще се движим през полянки и смесени гори и след около час и половина ходене излизаме на първата тераса с шеметна гледка. След още десет-петнадесет минути достигаме най-високата точка с панорамния изглед към язовира, за която вече казах, че няма да описвам с думи. Когато вече сме поели необходимата доза магия от това място, тръгваме обратно по пътечката като може да минем през скромния магазин на Гняздово за някаква храна или напитки или да обядваме в ресторанта до бунгалата, качваме се на каяците и потегляме към Коневския залив и скрития водопад в дъното на каньона. Това е много диво и непристъпно място с вертикални скали, пещери и скални ниши, достъпни само от към водата и ако имаме късмет нивото на водата да е високо, ще стигнем с лодките под самия водопад.
След това може да спрем за почивка в дъбовите гори на Османовия залив сред колония от корморани, които винаги ни посрещат, кацнали по клоните или ловейки риба във водата. Тук има и поляна за прекрасен бивак заобиколен от дъбовта гора на който ще се разпънем за втора вечер. Мястото наистина е много спокойно и приятно за лагер и почивка, а водите на зовира в тази му част са доста чисти и можем спокойно да се изкъпем преди вечеря. Следва втора вечер край лагерния огън.

Ден Трети: Тази сутрин ни е последна и ще се насладим на сутрешния бриз и кафето, а който иска може отново да прави йога този път за събуждане! След това събираме багажа и поемаме по дългия път кам началната точка и транспорта. По пътя си рзбира се ще минем отнова покрай невероятни места и красиви гледки. Ще минем покрай "Големия сипей", който също като "Юмрук скала" е дом на семейства лешояди. След него ще спрем за лека почивка от към "Вълчи дол" под хълм със стар параклис и вековно дърво над него с много красива панорама към района. След това сядаме отново в каяците и гребейки покрай "Острова на Муфлоните и брега на Ловното стопанствопо е почти сигурно, че ще зърнем стадата от кошути и елени които живеят в района. Преди крайната ни точка, ще спрем за още една почивка на красивия фон на 'Юмрук скала", а след това се отправяме към село Равно поле с прекрасна гледка към крепостта "Моняк"над него. Тук, ще натоварим багажа и каяците на транспорта и ще се разделим с това невероятно място оставило ни с много позитивна енергия и чудесн спомени.

Очаквано прибиране в София около 21ч.

Цена: 290 лв./човек (при група от мин. 6 участника)

 

*Цената включва: транспорт, каяк и планински водач, каяк, обучение и каяк екипировка, застраховка, екипировка за бивак(палатка,спален чувал,шалте)ако нямате лична такава, подарък бъфче с логото.
*Цената не включва:, храна, напитки и други лични разходи.

Цена без транспорт: 260 лв./човек

При записване ще получите допълнителна информация за екипировка и провизии.

Дори и без опит в каякинга, няма да е проблем да се справят средно активни хора, които обичат движението сред природата и търсят допира с нея!

Записване на: info@nomadteam.bg
tel.0888878280
Любомир Свитков - водач