Минало Събитие

Яз. Ивайловград и меандрите на Арда ( 19 септември до 22 септември 2020 г. )

Язовир Ивайловград и меандрите на река Арда впечатляват всеки, минал през този магичен район на източните Родопи. Красивата река, виеща бистрите си води между стръмните брегове, оформяща на завоите ивици от бели овални камъни, предоставя перфектни условия за плаване с каяк.
Това пътешествие ще ни отведе по цялото протежение на яз. Ивайловград и част от река Арда от Маджарово до стената и обратно.
Ще видим изключително красиви природни феномени, ще се потопим в различната действителност на този красив и различен български край, малките селца, бабите със забрадки и шалвари, лешоядите, старите каменни къщи, дивата и все още запазена природа по бреговете на язовира.
Местата за къмпиране не са много, поради стръмните брегове, но ние сме намерили удобни биваци, където ще се разположим в трите ни нощувки.

Накратко програмата...

Ден първи, събота:
Събираме се сутринта в 7:30 ч. в локалното платно на бул. Цариградско шосе, пред магазин Метро. Потегляме с организиран транспорт на агенцията или с лични автомобили, според предпочитанията, в посока Маджарово.
Пътуването отнема около 4 часа. По пътя може да спрем в Харманли и да напазаруваме провизии за предстоящите дни. След пристигане в Маджарово, около 12-12:30 ч. ще посетим центъра за наблюдение на птиците и ще научим какви видове лешояди обитават региона, как изглеждат и колко крехко всъщност е биоравновесието. След това ще се спуснем до удобен полегат бряг на реката и започваме да подготвяме каяците и екипировката за предстоящото пътешествие. Багажът ни трябва да е много оптимизиран, защото всичко, което ще ни трябва в следващите три дни трябва да го поберем в багажните отделения на каяците, вкл. храната и водата. След като се екипираме, правим инструктажа и се пускаме по реката. На удобните пясъчни ивици, преди да влезем в същинската част на язовира, може да спрем и да поплуваме и да се разхладим във водите на реката. Първият бивак ще е на около 12 км. от началната точка, в широката част на язовира на южния му бряг. Вечерта ще си напалим огън, ще си отворим питие и разпускаме със сладки приказки и слушаме концерта на щурците.

Ден втори, неделя:
Ставаме в 8 ч., пием кафе, закусваме и събираме бивака. Предстои ни навлизане в тясната част на язовира, където бреговете му са доста стръмни, обрасли и почти няма излази. Предстоят ни около 19 км., като спиране за почивка на брега може да има само на едно място. Язовирът в тази си част се вие подобно опашката на дракон сред гъсто обраслите и недостъпни брегове. Тази липса на достъп до водата от брега е предпоставката за чистите брегове и липсата на каквато и да било човешка дейност. Малко преди стената, от южната страна, има разклонение, приличащо на змийски език. Там ще спрем и разположим бивака за втората нощувка. Който не е изморен, може да се пусне още 3,5 км. до стената, след което да се върне. Следват обичайните бивачни процедури, разпъване на палатки, събиране на дърва, приготовление на нещо за хапване и пийване и релакс.

Ден трети, понеделник:
Обичайно ставаме в 8 ч., пием кафе, закусваме и събираме катуна. Започваме плаването си вече в обратна посока към Маджарово. Късния следобед пристигаме на мястото за бивакуване от първата ни нощувка. Ако имаме нужда от някакви провизии, може да отскочим до близкото селце на отсрещния бряг с каяците да си ги набавим. Разпъваме палатките, палим лагерния огън и се наслаждаваме на тишината и добрата компания.

Ден четвърти, вторник:
Последният ден от това пътешествие... Трябва да му се насладим максимално и пълноценно. Ще си позволим да станем по-късно, към 9 ч. Ще си направим, както традицията на каяк-пътешественика повелява кафенце, ще го изпием, наслаждавайки се на събуждащия се ден. Ще закусим и след това събираме бивака за последен път. Преходът с каяците ще е около 3 часа до мястото, където са колите. Отново ще спрем в красивите меандри да направим плаж и къпане. Около 15-16 ч. ще натоварим каяците и оборудването в колите и потегляме към София.
Ориентировъчен час на прибиране около 20-21 ч.

Групата е ограничена до 12 човека!!!

Цена: 300 лв./човек

* Цената включва: транспорт от София до Маджарово и обратно, водач, каяк (едноместен или двуместен) и пълна екипировка - гребло, спасителна жилетка, шприцка, сухи торби за багажа, туристическа застраховка, данък. За тези, които нямат лична бивачна екипировка, можем да им подсигурим при предварителна заявка палатка, спален чувал, шалте, възглавница.
+++ Личният багаж трябва да е добре оптимизиран и е препоръчително размерите на бивачното оборудване да са колкото се може по-компактни, защото всичко трябва да се събере в каяка!

Цена с личен транспорт: 270 лв./човек

Цена с личен транспорт, каяк и екипировка: 150 лв./човек

Записванията се правят тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията се потвърждава с превод на 30% аванс по банковата сметка на фирмата.

Преходът е подходящ за хора без тежки здравословни и двигателни проблеми.