Предстоящо Събитие

Изкачване на вр. Голям Кадемлия (3 Март - 5 Март)

Планинският масив Триглав се издига южно от Главното Старопланинско било и е дял от Калоферска планина. На запад се простира до долината на река Тъжа, а на североизток и изток – до долината на река Габровница. На юг достига до северозападната периферия на Казанлъшката котловина, а на север, в района на връх Расоватец.
Името „Триглав“ е свързано с характерните три последователно разположени върха: Голям Кадемлия (2275,4 м.), разположен в северната му част, Малък Кадемлия (2225,7 м.) и Пиргос (2195,2 м.).
Най-високият от трите – вр. Голям Кадемлия - е вторият по височина след вр. Ботев в централна Стара планина. Изходната точка за този тридневен преход ще бъде х. Партизанска песен, намираща се в местността Узана.
Програма:
Ден първи, петък: Събираме се сутринта в 7,30 ч. на паркинга пред нац. стадион В. Левсики. Пътуваме с организиран транспорт на агенцията. Пътят до хижа Партизанска песен е около 3,5 ч. (230 км.). След пристигане се приготвяме за първия преход от х. Партизанска песен до х. Мазалат, в която ще нощуваме. Разстоянието е около 8,5 км., а денивелацията между двете хижи +350 м. Преходът е около 3,5-4 ч. по билото с плавно изкачване и гледки към южна и северна България. Пристигаме на х. Мазалат късния следобед, настаняваме се и почиваме. За храна на хижата може да разчитамепредимно на супи и топли и алкохолни мапитки. Хижата е уютна и приветлива. Санитарните възли са също много добри и са вътре.
Втори ден, събота: Ставаме в 6.00 ч. и се приготвяме за прехода, който ще започне в 7,00 ч., за да имаме достатъчно време за изкачване до върха и връщане обратно. Маршрутът ни минава по билния ръб, като от южната страна склоновете са доста стръмни и на места има участъци, които са по-трудни за преминаване, но пък гледките са страхотни ,а и ние ще ви подсигурим при нужда с необходимата алпийска осигуровка. Разстоянието до върха е около 7,5 км. в едната посока, а денивелацията, която ще трябва да преодолеем от хижата е около +780 м. Разстоянието се преодолява в едната посока за около 5,5 ч. заради сложността на терена. На върха ще направим по-дълга почивка в уютното заслонче, ще пием чай, ще се подкрепим и потегляме обратно. Привечер пристигаме в х. Мазалат и се отдаваме на заслужена почивка и сладки приказки пред камината.
Трети ден, неделя: Това е последният ни ден, в който няма да бързаме и може да го отделим за наспиване и почивка, снимки на красивия масив, започващ още от поляната пред хижата и към 11 ч. потегляме по обратния път към паркинга.

Екскурзията е подходяща за хора в добро физическо здраве без проблеми в двигателните функции, краката и сърцето. Предишен опит в планинарството е необходим.
Минимален брой участници – 6 човека.

По преценка на водача и в зависимост от метеорологичните условия, прехода може да бъде отменен или маршрута да се смени с цел безопастността на групата!

Цена: 145 лв./човек
• Цената включва: транспорт София – х. Партизанска песен - София, две нощувки в х. Мазалат, планински водач, туристическа застраховка.
• Цената не включва: храна и лични разходи.

Цена без транспорт: 115 лв./човек

> Екипировка:
• раница 30-45 л.;
• снегоходки (който няма лични, може да наеме от нас на цена от 20 лв. за двата дни);
• щеки (който няма личен, може да наеме от нас на цена от 10 лв. за двата дни);
• пикел (който няма личен, може да наеме от нас на цена от 20 лв. за двата дни);
• котки (който няма лични, може да наеме от нас на цена от 20 лв. за двата дни);
• туристически нож и прибори, челник+батерии;
• термус 1-2 бр. (с обща вместимост поне 1500 мл.
• спален чувал може да вземете малък за хижата, ако мислите, че може да ви е студено.
> Дрехи:
Гети, маска за лице или бъф, ски маска и слънчеви очила, шапка -2бр, ръкавици - дебели поларани и втори чифт с мембрана за резерва, панталон за трекинг с водо и ветрозащита, обувки (високи, зимни, с мембрана и желателно с твърда подметка), термо бельо- клин и блуза, топли високи чорапи (2 чифта), блуза полар, тънка пухенка, яке с мембрана,.
> Храна:
В хижата има, но за времето на преходите трябва да си носите сандвичи, енергийни барчета, ядки, сушени, чай.