Предстоящо Събитие

С гребло и щеки на о. Тасос ( 6 април - 9 април )

Ние от Трип-Номад Тийм имаме удоволствието да ви презентираме едно ново и интересно пътешествие на красивия и зелен остров Тасос.
За четирите почивни дни ще се опитаме да ви покажем едни от най-впечатляващите и страхотни места по крайбрежието и във вътрешността на острова. Ще направим така, че всеки ден да бъде уникален и различен от предишния. Пеш и с каяк ще посетим местата, които мислим, че са наистина прекрасни, ще пробваме морски специалитети в малки симпатични таверни, ще се наслаждаваме на пролетта на този китен остров, а какво по-хубаво от това да съчетаеш море и планина – комбинация, която прави Тасос наистина уникално място.
И така, програмата на това пътешествие е следната:
Първи ден – петък. Събираме се на сборния пункт сутринта в 6 ч. Потегляме към острова и след около 7 часа пристигаме в градчето Потос, където ще се настаним в къщи за гости за трите ни нощувки. След като отдъхнем от пътуването и се освежим, ще посетим едно от селцата нагоре в планината, Теологос, което е запазило духа и усещането за автентичност. Там след кратка пешеходна разходка в района може да вечеряме в някоя таверна, след което се връщаме в Потос и се отдаваме на почивка.
Втори ден – събота. След закуска около 9 ч. ще се отправим към един съседен плаж, където ще пуснем каяците на вода и с тях след 7-8 км. ще достигнем до перлата на о. Тасос, а именно – Алики. Гребейки с каяците, ще минем покрай стръмните брегове, които на места преминават в отвесни скали, надвиснали над морето. В подножието на скалите има интересни подобни на пещери цепнатини и ниши, някои от които са доста големи. Алики е малко рибарско селище, може би най-красивото място по бреговете на Тасос, намиращо се на югоизточния край на острова. Има два прекрасни залива и малък, но дълбоко вдаден и стръмно спускащ се в морето каменист нос, известен под името „свещената скала на Тасос”. Той отделя заливите един от друг. Върху носа има древни мраморни кариери, както и останки от езически храм и от множество други сгради, датиращи от VІІ в.пр.н.е. Всичко това са свидетелства за древната история на Алики, която показва, че преди много векове селището е имало доста повече обитатели, отколкото днес. Една от причините селището да бъде изоставено е голямо земетресение, което е разрушило почти всичко. На разкошния плаж на селцето ще обядваме и после ще се разходим около руините и ранния следобед потегляме обратно към изходната ни точка. Гребането за деня ще е около 13-15 км., които се изминават за приблизително от 4 до 5 часа активно гребане в зависимост от вятър, вълна и група. Привечер се прибираме в нашето градче, за да изпратим залеза с вечеря на плажа и да се отдадем на заслужена почивка.
Трети ден – неделя. След ставане, около 7 ч. се приготвяме за една истинска планинска разходка. Естествено, преди това ще закусим с вкусотийки от местни пекарни, ще пием кафенце, след което се качваме в буса и се отправяме към градчето Потамия, до което се стига за около един час от Потос. От там ще започне пешеходния преход, като крайната ни цел е вр. Ипсарион (1204 м.), който е най-високият връх на острова. От него ще се насладим на страхотна 360-градусова панорама, като най-добре се вижда източното крайбрежие. Естествено, както във всяка планина, и тук времето лесно може да се промени, да падне мъгла или да завали, така че е добре да сме подготвени. За сведение, счита се, че Тасос е част от Рило-Родопския масив, така че може да кажем, че ще изкачваме най-високия връх в най-южната част на Родопите :). Преходът е основно по пътека и на места по черен път, като релефа е доста разнообразен и интересен. Панорамни гледки ще имаме почти през целия път, но от върха картината е просто изумителна! Преходът е целодневен, така че ще трябва да си вземем храна и достатъчно вода, защото по маршрута има само една чешма – в началото. Дистанцията е около 16-17 км. в двете посоки, а положителната динивелация около +1000 м., времето за изкачване е около 3,5-4,5 ч., за слизане около 3-4 ч. След почивка, която ще направим на върха, се връщаме обратно към Потамия, качваме се на колата и се прибираме в Потос.
Четвърти ден – понеделник. Това е последният ни ден, но той също няма да е лишен от активности. Естествено, за тези, които вече са се наситили, ще имат време и за плаж. След закуска ще се отправим към плажа на Потос, където ще пуснем каяците отново на вода. Ще направим 2-3 часово гребане покрай бреговете, след което се връщаме и подготвяме за отпътуване към София.
С това тази изпълнена с емоции, приключения, спорт, гледки и хубава храна екскурзия завършва и се прибираме заредени с нови впечатления и сили за следващото пътешествие :).

Цена: 299 лв./човек
• Цената включва: транспорт София - Потос - София, логистика в района, пътни такси, фериботни такси, водач за каяк и пешеходните преходи, туристически застраховки, каяк и цялото необходимо оборудване.
• Цената не включва: нощувка в къщи за гости/хотел (Velo Studio – Rooms and apartments at Potos между 12-15 евро/вечер), храна, напитки, такси за наем на велосипед/мотопед и други лични разходи.
Броят на групата е ограничен до 11 човека!

При влошаване на времето, водачите имат право да променят или отложат прехода с цел безопастността на групата!

Записванията стават тук: http://nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервации за путъването се потвърждават с превод на 50% аванс по банков път или в брой на място в офиса на агенцията, не по-късно от 20 календарни дни преди отпътуването!