Предстоящо Събитие

Връх Полежан ( 17 февруари - 18 февруари )

Пирин планина е определяна от много планинари като най-красива сред българските планини. Тя има своите уникалност и предизвикателства прз всички сезони. През зимата обаче голяма част от нея остава недостъпна за обикновения турист заради стръмния и силно начупен релеф, който предопределя технически сложни терени, за да бъдат избегнати лавиноопасните летни пътеки. И все пак има едно място, от което можете да се насладите на невероятната алпийска красота без да е необходимо да сте алпинист или опитен планинар. Всеки способен да ходи няколко часа може да стигне до там. Ние можем да споделим с Вас удоволствието да бъдеш на връх с поразителна панорама към множество бели гиганти, издигащи своята снага, за да доскоснат небето. Нека се качим заедно там, за да вдишаме от кристалния въздух и запазим спомена за неподправената зимна красота на Пирин.
Връх Полежан, наричан още Мангъртепе по старо му, е четвъртият по височина връх в Пирин със своите 2851 м.н.в. Достигането до него представлява технически лесен преход от хижа Безбог. По пътя към него ще изкачим връх Безбог и от него, следвайки билото, ще достигнем Полежан.

Програма
Ден 1 - 17.02.2018
Тръгваме от София в събота в 12,00 часа и след около два часа и половина пристигаме в района на Добринище, където ще нощуваме. След като се настаним в мястото за нощувка, можем да направим релаксиращо посещение на минерален басейн в село Баня или в Добринище. Привечер ще направим разбор на предстоящия ден и ще дадем указания за ползването на екипировката за тези, които не са се движили досега със снегоходки и котки. Следва вечеря и сплотяване на групата в местна механа (по желание). Нощувка.

Ден 2 – 18.02.2018
Закуска в 7:00 часа и приготвяне на багажа. В 8:00 се качваме с първата седалка на лифта до хижа Безбог. Пием по един топъл чай и се отправяме на разходка в планината. С умерено темпо за около час и половина ще достигнем връх Безбог, което е половината на предначертания ни път. Оттук насетне Пирин ще започне постепенно да ни се разкрива и върховете ще изглеждат тъй близо, че сякаш можем да ги докоснем. Вероятно ще се наложи да обуем котките за последните метри преди върха, където снегът често е силно сплъстен от вятъра или се е обледил, ако преди това е имало затопляне. На върха ще направим кратка пауза за обяд и снимки, след което се отправяме обратно, за да хванем последната седалка в 15:30 ч. Около 17:00 ч. отпътуваме обратно за София. 

За да бъде преживяването от този преход пълноценно и истинско удоволствие за Вас, Вие трябва задължително да притежавате адекватно зимно облекло :
термобельо (долнище и горнище), ски/сноубор панталон или мембранен, полар или вълнен пуловер, водо- и ветронепропускливо яке с качулка, топли ръкавици (и резрвен чифт ), топла зимна шапка (и резервна ), гети, топли зимни обувки, слънчеви очила с УВ защита, челно осветление, слънцезащитен крем, термос или друг съд, в който водата/чаят няма да замръзнат – мин. 1,5 литра, енергийни десерти и сандвич за обяд. Снегоходки, котки и щеки – може да наемете от нас, ако не разполагате с такива. Най-важното е да си вземете доброто настроение...

Цена – 105 лв. (при група от мин. 6 човека)

Цената включва: транспорт от София до Добринище и обратно и логистика в района. Планински водач по маршрута,туристическа застраховка.

Цената не включва: нощувка в къща за гости или хотел (макс. цена - 30 лв.), храна и напитки, такса за басейн, наем на екипировка, в случай че не разполагате с лична.

При неблагоприятни метеорологични условия водачът има право да промени маршрута или да отложи прехода.