Предстоящо Събитие

Траверс на Мусаленския циркус ( 24 февруари - 25 февруари )

Мусала е популярен връх за изкачване през лятото и през зимата. Стандартният пешеходен маршрут към върха не предлага почти никакви трудности, освен самата продължителност. В зимни условия е почти невъзможно в рамките на светлата част на деня да се направи изкачване и слизане. Ние обаче излизаме от рамката, следвайки мъдростта, че не е важна целта, а пътят до нея. В тази програма ви предлагаме един нестандартен маршрут към върха, който ще ви изпълни с емоции, адреналин и спиращи дъха гледки. Маршртутът следва билото на Маркуджиците дакато стигне до стръмния ръб на връх Алеко. Полегатите снежни склонове изведнъж ще се превърнат в стръмни урви и напредването нагоре ще ви изглежда като ходене по въздуха. За вашата безопасност ще бъде осигурена алпийска екипировка и от вас се иска да нямате страх от високо и да сте готови да приемете предизвикателството. През цялото време този маршрут предлага 360-градусова панорама към заснежените била и върхове на Рила планина. След преминаването на ръба на връх Алеко ходенето е приятно и след изкачването на връх Безименен ще достигнем връхната точка на Мусала. Втората половина от програмата е не по-малко интересна. Следва траверс на зъберите на Трионите, връх малка Мусала, връх Иречек и от връх Дено спускане към хижа Мусала, от където се отправяме към кабинковия лифт или слизаме пеша до Боровец. 
Тази програма е подходяща за участници в добра физическа форма. Желателен е предишен опит в зимната планина. 
Програма:
1 ден – 10.02.2018
Тръгване в 6,30 ч. от София към Боровец. След около 2 часа пристигаме на станцията на кабинковата въжена линия и с първата кабина слизаме около 9,00 ч. на горна станция – Ястребец. Тук започва нашия преход. Следвайки ски пистите, преминаваме постепенно през Маркуджик 1, 2, 3 и започваме да газим дълбокия сняг. След последното възвишение ще се озовем пред ръба на връх Алеко, където ще събуем снегоходките и ще сложим котките. Този кратък ръб ще ни доближи до понятието алпинизъм. С пикел в едната ръка и на върха на металните зъби на котките ще преодолеем тази стръмнина, за да продължим отново към самия връх. Снимаме и се отправяме надолу по въжето към заслон Ледено езеро. Там ще пренощуваме. Ако сме се забавили или нарочно останем на върха, за да изчакаме залеза, ще се насладим на тази красива гледка. Обща положителна денивелация за деня - 600 м. Време на ходене 6-8 часа.
2 ден – 11,02,2018
Закусваме и в 8,30 ч. за втори път ще се качим на Мусала, за да продължим обиколката на мусаленския циркус по най-високите му била. Днес първо ще обуем котките, а снегоходките са за втората половина от деня. В началото ни очаква последователното преминаване през зъберите на Трионите и скалистите форми на връх Малка Мусала и връх Иречек. След това ще достигнем широкия връх Дено, от който ще се спуснем към хижа Мусала. В зависимост от час и настроението в групата, ще се спуснем до Боровец пеша или с лифта. Отпътуване към София. Общо време на ходене 5-8 часа. 
Абсолютно задължително е да разполагате с адекватна екипировка, а именно : термо бельо-горно и долно, топли чорапи (от мерино или др.), полар, уиндстопер, яке с мембрана и качулка, зимни обувки с мембрана, гети, ръкавици + резервен чифт, в случай че едните се намокрят, шапка - два броя, слънчеви очила с UV защита, слънцезащитен крем, рница 30 – 45л.,туристически щеки. 
Храна за времето на прехода
Суха храна и нергийни барове , ядки и сушени плодове, вода 1,5л./ч на ден.

Цена - 210 лв. (при група от 3 човека)
Цената включва: планински водач, транспорт от София и обратно, застраховка „Злополука”, обща алпийска осигуровка.
Цената не включва: нощувка на заслона, храна и др. лични разходи, индивидуална алпийска екипировка - котки, пикел, седалка, снегоходки, лавинен уред,щеки.Ако нямате лични можете да наемете от нас.