Предстоящо Събитие

Дурмитор и река Тара - Trekking, Rafting, Biking ( 3 юли 2018 г. – 8 юли 2018 г. )

Черна гора и нейният емблематичен връх Боботов кук 
(2523 м.) в планината Дурмитор, както и река Тара, са едни от най-уникалните дестинации на Балканския полуостров. Дурмитор е планина, обявена за национален парк и природата там е изключително запазена и красива. Зелените поляни с характерните за там стада от добитък и дървените хижи, накацали по хълмовете, са само преддверието към назъбените хребети и футуристичните форми на планината. Върховете й са сравнително ниски, но релефът на места не се различава от този на Алпите. Планината е изключително красива и има своята уникалност и чар. Освен до първенеца Боботов кук, ще направим преход и до красивата "Ледена пещера", в която целогодишно има сталакмити от лед и преспи от сняг. Тя се намира под връх Обла глава (2350 м.) и преходът до нея минава през изключително богат на пейзажи район в сърцето на Дурмитор. Планината има и богат животински свят, като най-често се срещат дивите кози и сърните, пасящи по склоновете или покрай множеството ледникови езера,
Голяма част от чара на тази планина създава река Тара и нейният каньон, който е втори по големина в света. Реката е с тюркоазено зелен цвят и удоволствието да плаваш по нея е неповторимо. Затова сме включили един ден рафтинг в най-красивата й част, където водата е подходяща за този спорт дори и през август и септември. Каньонът ще е надвиснал над нас с цялата си красота, докато се спускаме по бързеите на реката. Ако има желаещи за още адреналин, може да отскочим до моста Дурдевица на река Тара и да се спуснем по един от най-дългите въжени тролеи (Zip-Line) на Балканите с дължина 370 м. и височина над реката почти 200 м.
За последния ни ден сме включили и един приятен вело-трип в изключително красивия район на Жабляк, като ще редуваме черните макадамови пътища с горски пътеки покрай живописни езерца, подходящи за пикник и почивка. 
И за да бъде екскурзията наистина по Черногорски, ще спим в една къща за гости, направена изцяло от дърво, която ще ви впечатли още от прага си. Това е едно очарователно място със зелени поляни и страхотна панорама към зъберите на Дурмитор. Стопаните ще ни нахранят с продукти, произведени в планината и приготвени по местни рецепти, за да усетим атмосферата на Дурмитор напълно. Домакинът - Горан, който е и планински водач с 30 годишен опит по света, ще ни разкаже някоя от неговите безбройни истории. Елате с нас и ще изживеете незабравимо приключение, достигайки до върхове, плавайки по реки, прекосявайки каньони, карайки велосипед по горски пътища и вкусвайки истинската храна на Черногорската кухня.
Програма:
1-ви ден. Тръгване от София в 6:00 ч. от стадион "Васил Левски" за курорта Жабляк в Черна гора. Ще минем през най-високия мост над р. Тара - Дурдевица. На него има и зип-лайн за по-смелите авантюристи. Пристигане привечер с възможност за кратка разходка в района. Вечеря и нощувка. 
2-ри ден. Закуска в 7:30 ч. и в 8:30 ч. тръгваме по маршрута за вр. Боботов кук. Изкачването е около 3,5-4 часа. Общо преходът е 6-7 ч. в зависимост от групата и времето. Положителна денивелация - 700 м. Ще спираме за почивка и снимки. Вечерта се прибираме в хижата за вечеря и нощувка.
3-ти ден. В този ден ще разпуснем с рафтинг по р.Тара и красивия й каньон. Ще спим малко повече, но в 9:30 ч. трябва да стартираме към рафтинг-центъра на реката. След инструктаж и екипиране ще се спуснем с рафтовете в участък, в който няма много трудни бързеи и технични участъци, но за това пък е най-красивия и живописен район на река Тара. След рафтинга може да отидем до моста на Дурдевица за желаещите да се спуснат по zip-line над реката и за още малко снимки и красиви гледки.
4-ти ден. В този ден е най-дългия ни преход – до "Ледената пещера". Затова ще закусим в 7:00 ч. и в 8:00 ч. ще тръгнем директно от къщата за вр. Обла глава, под който е пещерата. Преходът в двете посоки може да продължи от 8 до 10 ч. в зависимост от групата и времето. Положителна денивелация - 1000 м. След като се приберем, ще разпускаме на красивата поляна пред хижата, обсъждайки преживяното и любувайки се на планината пред нас.
5-ти ден. Днес е денят за велосипедите и обиколката на Жабляк. Ще направим комбинация от няколко вело маршрута, за да минем по-най интересните места в района, достъпни за колела. Ще си направим лек пикник с вкусна храна и черногорско вино и ще се любуваме на природата около нас.
6-ти ден. Този ден ставаме и закусваме в 8:00 ч. След това поемаме за България. Ще спираме за почивки и обяд. Пристигане в София - привечер. Пътят между София и Жабляк е около 10 часа - зависи от трафика по пътя и границите.

Нивото на планинска подготовка на участниците е средна или трябва да са в добре поддържана физическа форма. Теренът е динамичен с каменисти участъци. Рафтингът е със сравнително ниско ниво на трудност. Вело преходът ще изисква физическа подготовка, но не и високи технични умения.
Необходимата екипировка е като за лятна планина.При записване, ще получите пълен списък с нобходимата екипировка

ВАЖНО:
Вело преходът и рафтингът не са задължителни. Всеки може да избере дали да участва в тях. Те могат да бъдат заместени с разходки, каньонинг, катерене или просто почивка в района, като съответно цената за екскурзията ще бъде преизчислена индивидуално.

Цена: 740 лв. (при група от 7 човека)

В случай на изчерпване на местата или невъзможност от наша страна да ви вклчючим в транспорта цената е 540 лв. на човек с личен транспорт.

Включено в цената:
* Транспорт по целия маршрут София-Жабляк-София с комфортен 8-местен бус;
* Пет нощувки, пет закуски в къща за гости;
* Два дена преходи в Национален парк "Дурмитор" с професионален планински водач;
* Един ден рафтинг в каньона на р.Тара;
* Един ден каране на велосипед в района на Жабляк (наем на велосипед) с планински водач;
* Вход за национален парк;
* Туристическа застраховка с покритие до 5 000 евро.

В цената не са включени обяди и вечери и други лични разходи.

Местата са ограничени . Не губете време за мислене. Заслужава си!


Записването става през нашия сайт: www.nomadteam.bg или наhttp://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up
tel.: +359 888 878 280