Предстоящо Събитие

Приключенски трекинг из албанските Алпи ( 17 юни 2018 г. – 23 юни 2018 г.)

Този пешеходен тур е създаден за хора, които са отворени за приключенски пътувания в по-непознати и нетрадиционни места. Места, запазили дивата си красота, именно заради това че са по-рядко посещавани. Там, където ще ви отведем, ще видите едни от най-красивите и живописни части на албанските Алпи и северна Албания. Ще преминем през езера, долини, проходи и върхове и ще се радваме на уникални пейзажи през цялото време на нашето пътуване. Ще спим в традиционни къщи за гости и заедно с кулинарния подбор на домакините ще се пренесем в мистичната страна – Албания.
Това специално пътешествие ще започне и ще завърши в небезизвестния град Шкодра на едноименното езеро. Ще плаваме с лодка по грандиозното езеро Коман, ще прекосим долината Valbona, която е заобиколена от невероятните "Прокълнати планини" и ще се спуснем в красивата долина Thethi с водопади и каньони. Преходите за деня могат да бъдат от 5 до 8 часа на ден в зависимост от нашите желания.
Специални акценти от това турне са:
Езерото Коман: Пътуването с корабче по езерото Коман е изключително преживяване. Зелените му води лъкатушат по извивките на река Дрин, между стръмни скали от двете му страни, които създават грандиозен пейзаж, напомнящ на норвежките фиорди.
Долината Валбона: Това е може би най-красивата долина на Северна Албания. Тюркоазените води на река Валбона текат сред зрелищния пеизаж на стръмни планински върхове. Това е бижуто в короната на албанските Алпи.
Долината Тети: Скрит рай в сърцето на албанските Алпи, долината Тети е отправна точка за всички преходи до най-високите върхове и проходи в региона. Тя води до Черна гора - на север, Косово - на изток и град Шкодра - на Запад.

Ден 1: София - Шкодра
Днес ще тръгнем от София сутринта в 6:00 ч. към началната точка на Албанското ни приключение - град Шкодра. Ще пристигнем в следобедните часове и след като се настаним в хотела, ще имаме време да се разходим и разгледаме града. Шкодра е град с богата история, датираща още от бронзовата епоха, преди 2000 - 3000 години пр. Хр. Характерният облик на града се състои от съчетание на древни къщи и тесни улички, свързани с каменни стени и модерни сгради. Може да видим красиви катедрали и грандиозни църкви, построени в различните исторически периоди на града. 

Ден 2: През каньона на езерото Коман 
Рано сутринта ще тръгнем по живописно шосе от Шкодра, за да стигнем до пристанищата на езерото Коман. От там започва вълнуващо пътуване с лодка, предлагащо пищни пейзажи и гледки.
След като стигнем до пристанищата на Фиерза, ще спрем за вкусен обяд в традиционен ресторант наблизо. Пътуването ще продължи с кола през тясната долина Валбона - една от най-красивите долини на албанските Алпи.
Нашият трансфер завършва в очарователното село Рогам, където ще бъдем настанени в удобна местна къща за гости. Местоположението на къщата е идеалната отправна точка за всякакви видове пешеходни преходи в околните планини. Ще имаме свободно време за опознаване на селото, докато стръмните и назъбени варовикови върхове над него се обгръщат от светлината на залеза.

Ден 3: Планината Роси
Първата ни екскурзия ще започне от къщата за гости към уединеното селце Кукай. Една овчарска пътека, виеща се през гората, ще ни отведе в средата на зелените алпийски ливади под скалистия купол на планината Роси, позната от местните жители като "Плана" или "Буни и Брахимит". Тук можем да обядваме на пикник и да се наслаждаваме на величествените върхове на Грикат е Хапта и Йезерца - най-високият връх на албанските Алпи, извисяващи се над стръмните кулоари на планината Паплука.
За тези, които искат да се поизморят, трекингът може да бъде удължен и да достигнем прохода Кафа е Росит (2000 м.), който маркира границата с Черна гора и гледа към грандиозната Проклетия.
На връщане по пътя ще спрем за глътка планински чай, преди да се върнем във Валбона за вечеря и нощувка.
Разходката до ливадите и обратно трае приблизително шест часа, което може да стане и осем с удължаването до Кафа е Росит.

Ден 4: Проходът Валбона
В този ден ще се изкачим по "класическата" пътека на албанските Алпи, която от векове свързва ледниковите долини Валбона и Тети през високия 1860 метра проход Валбона. Преминаването пеш на хора и животни от там е възможно след края на май, когато снегът се е разтопил достатъчно.
Ще използваме коне, за да пренесем основния багаж до следващото място за нощувка. Пътят ни започва от края на долината след последните къщи на Рогам. Трасето се изкачва към платото и преминава във виеща се пътека, която води към прохода Валбона.
В ясни дни той е превъзходно панорамно място, откъдето може да се насладите на назъбените върхове на Bjeshket e Namuna на Проклетията. От там започваме да слизаме до село Тети (850м), отново минавайки през гъсти гори и тревисти поляни, където ще спираме за пикник и почивка.
Следобед ще стигнем в Тети, най-добре запазеното алпийско село в Албания. Ще пренощуваме в една от традиционните къщи и ще се насладим на необикновеното гостоприемство на домакините.

Ден 5: Атракциите на Тети
Тети е най-известното село в Северна Албания. Малкото село е описано от няколко известни писатели, които са впечатлени от зашеметяващото му и доста недостъпно място в средата на вертикалните планини. И до днес повечето от къщите са построени в сив камък и покрити с дъски. Традициите остават силни и автентични. 
След като закусим и съберем багажа, напускаме къщата, за да разгледаме забележителностите на селото, включително църквата Kulla e Ngujimit (кула, използвана в миналото от мъже, като подслон от продължителните вендета), водопадът Тети, ще видим и скалните теснини на каньона Грунаси от дървения мост на Грела. В близост до каньона се намират тераси от каменни стени, датиращи от края на бронзовата епоха, разкрити едва през 2007 година. По обяд ще си направим почивка и пикник с домашно приготвена храна и напитки. След това пътят ни продължава да върви по река Шала до спокойното селце Недреса - следващата ни нощна спирка. Близките тюркоазени води на потока Kaprea са идеалното място за почивка сред природата преди да се насладите на вкусна традиционна вечеря в къщата за гости.

Ден 6: През Долината на Kaprea
Последният ни ден започва пеша през отдалечената и дива долина на Kaprea. Ще преминем край езерото Blue Eye с малък водопад в средата на буйна растителност и после ще продължим нагоре по пътека в гората, за да стигнем до горните ливади, които ще ни доведат до прохода Thore , разположен на 1670 м. надморска височина. Гледките през тази разходка са наистина зареждащи и ние ще продължим да се наслаждаваме на алпийския пейзаж и по време на нашия пикник за обяд на панорамно място в прохода. След това нашето пешеходно пътуване завършва.
Пътувайки вече с автомобила, ще минем през възхитителната долина на Бога, която ще бъде нашата изходна врата от албанските Алпи, докато се отправяме към езерото Шкодра и града.
Очакваното завършване на пътуването и прибиране в местната къща за гости е около 17:00 ч. в Шкодра. (това е приблизителен час)

Ден 7 : Шкодра – София
Днес е денят за прибиране в България. Ще станем рано, за да имаме време за почивки по пътя към дома. Може да спрем за обяд и почивка на брега на Охридското езеро в македонския град Струга, след което продължаваме към Скопие, а от там към София, където се очаква да пристигнем вечерта около 20-21,00 часа.

Основна информация:
Обикновено преходите са между шест и осем часа на ден, така че предварителния опит в пешеходния туризъм е предимство, но не е необходимо за тези, които са в добра физическа форма. По време на походите сте длъжни да носите сами личната си туристическа раница. Основният багаж ще бъде транспортиран на муле/кон или превозно средство.

• Терен по време на походите:
Този маршрут е наситен с много изкачвания и слизания. Трасето преминава през типичен алпийски терен със стръмни склонове, планински речни долини, скалисти върхове, планински борови гори и т.н. Въпреки това избраните пътеки са предимно добре отъпкани и обезопасени.

• Какво е добре да се носи:
Яке и панталон от дишаща, лека и водоустойчива материя, поларена блуза, яке wind-stopper и ръкавици, малка раница с покритие за дъжд, шапка с козирка, слънцезащитен крем, репелент за комари, бутилка вода, слънчеви очила.

• Относно участие на деца:
Децата, които се присъединяват към това пътуване, трябва да имат опит в туризма. Деца под 18 години трябва да имат придружител.

• Транспорт и превоз на багаж:
Маршрутът София – Шкодра – София се извършва с автомобил на агенцията (или личен транспорт при запълване на местата). Следва комбиниран транспорт, като за екскурзията от Валбона до Тети ще имаме превоз на багажа от планинско муле/кон. Ето защо е важно да опаковате багажа си в чанта, а не в куфар. Ще носите сами раницата си. От Тети до Бога багажът ще бъде транспортиран от транспортно средство.

Цена – 1290 лв./човек (при група от мин. 7 човека)

В цената са включени:
• Транспорт и логистика на багажа по целия маршрут;
• Транспорт с корабче през езерото Коман;
• Шест нощувки в къщи за гости и хотел;
• Четири пълни хранодена – закуска, обяд и вечеря с традиционни ястия (както и по време на пикниците); закуска и обяд в шестия ден; закуска на седмия ден в Шкодра;
• Планински водач от България, както и местен водач и екскурзовод;
• Застраховка злополука при пътуване в чужбина на стойност 10 000 евро.

Цената не включва:
• Допълнителни лични разходи и такси за музеи;
• Хранения извън гореописаните.

Ако имате още въпроси, моля, не се колебайте да се свържете с нас.

Записвания и резервации за пътешествието се правят на:www.nomadteam.bg или http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up