Предстоящо Събитие

Еднодневен вело-тур „Понор без много зор” ( 21 октомври 2017 г. от 7:30 до 20:30 )

Предлагаме ви да се потопим заедно сред красотите на изключително интересната планина Понор, завладяваща с впечатляващите си релефни форми. Ще преминем покрай множество възвишения и понори и ще се изкачим до прохода Петрохан, където след заслужена почивка ще се спуснем обратно по алтернативен маршрут.
Ще се придвижим с автомобили до симпатичното село Бракьовци, от центъра на което, на около 950 м.н.в., ще започне нашето каране.
През първите 5 километра ще изминем по-голямата част от изкачването за деня – около 350 м, по чакълест път, по който лека полека ще започнат да ни се разкриват гледките към село Брезе и „отсрещния“ дял на планината – Малък Понор. Неусетно ще се озовем на платото на планината, откъдето започва и същинската част от карането. След като си отдъхнем и се насладим на заобикалящия ни пейзаж, ще поемем на север. Редувайки спускания и изкачвания по стари коларски пътища, ще достигнем до голям черен път. Той ще ни отведе почти по хоризонтала до района на х. Петрохан – нашата най-висока точка за деня – 1480 м.н.в. Оттам ще продължим до паметника при водоема на Петрохан и до самия проход.
В местното заведение ще се почерпим без да бързаме, защото оставащата част от това пътешествие ще бъде само надолу. Ще поемем по т.нар. Исторически път, успореден на главния път през прохода. Ще се качим до връх Момина Чука, за да хвърлим поглед към малък Ком и долината на р. Нишава. Оттам ще продължим по чакълестия път до първите къщи на с. Бракьовци. Малко преди тях ще се насладим на един впечатлаващ понор, който сякаш, като отделна екосистема, притежава съвсем различна растителност от заобикалящата го. Последната, по-стръмна част от чакълестия път ще минем с повишено внимание и ще се озовем на асфалтовия път преди селото, за се възнаградим с едно финално гладко спускане. 
След като отпочинем и натоварим велосипедите в колите, отпътуваме обратно за София.

Обща дължина: 28,0 км
Обща денивелация: +/- 1135
Най-висока точка: 1480 м.н.м
Най-ниска точка: 938 м.н.в
Настилка: 25км черен път, 3 км асфалт

Необходимо ниво на подготовка – Средно напреднали

Цена: 60лв ( с включен транспорт при група от мин. 6 човека)
Цената включва:
. Лицензиран планински водач
. Транспорт на участниците и велосипедите
. Планинска застраховка

Цена без транспорт – 50лв

Необходима екипировка:
. Планински велосипед в добро техническо състояние. (ако нямате такъв, може да наемете от нас на цена 20лв. на ден.)
. Каска и ръкавици
. Резервна гума и ремонтен комплект с лепенки
. Ветро и водоустойчиво яке
. Полар или софтшел блуза или яке
. Планински или спортни обувки
. Раница до 25л
. Вода мин.1,5л/ на човек
. Храна – сух пакет,ядки, сушени плодове, енергийни барове.

Важно:
Водача може да промени маршрута по време на прехода поради влошаване на времето или други съображения за сигурността на групата!

За записване на :
info@nomadteam.bg
tel.+359 888 878 280