Предстоящо Събитие

Каяк екскурзия "Ситония 2017" Ормос Панагиас до Никити (6 до 10 Септември)

За тази екскурзия в експедиционен стил мога смело да кажа ,че на някои от вас трайно ще се променят възгледите за почивка и туризъм. В това си твърдение съм убеден, защото най-красивите морски пейзажи, не се виждат от брега, а точно от обратната страна. И който ги види с очите си и почуства свободата, която му дава каякът, отново и отново ще иска да изпитва това усещане.
Полуостров Ситония е, може би, най-красивата част от Халкидическия полуостров, затова е и най-предпочитана от хора като нас. Къмпингите и самотните beach-барове са най-често срещаната цивилизация, на която може да спираме за по някоя студена бира или фрапе.
Преходът като цяло не е тежък и ще имаме време за плаж, почивка и много снимки. Любителите на подводните гледки също ще останат доволни. Ще ви покажем места, многократно посещавани от нас, с уникални подводни скали и прозрачна вода.
Четирите нощи, които ще спим на палатки под открито небе, ще бъдат на приятни и тихи къмпинги с топла вода, таверни, магазини и други удобства.
За да имаме повече време за kayaking, плаж и почивка, с нас ще има съпътстваща кола и втори водач, който ще има ангажимента по събиране и разпъване на бивака, приготвяне на барбекюто и изстудяване на бирата. С колата ще превозваме екипировката до местата за преспиване, което ще ни спести доста време за товаренето и подреждането и в каяците.
Първи ден - сряда: 
Потегляме от паркинга пред нац. стадион "В. Левски" в София в 6,00 ч. Пристигаме в Ормос Панагиа около 11-12 ч. Приготвяме се за плаването, правим инструктаж и потегляме. Ще минем през разкошната лагуна, формирана около островната група Диапорос, където ще се възхитите (отново) на феномена създаден от природата. За този ден преходът е около 15 км. Целта ни е къмпинг Лакара, където ще преспим.
Втори ден - четвъртък:
Ставаме към 7,30-8,00 ч., пием кафе и закусваме. Взимаме най-необходимото ни за плаването през деня, храна и вода и потегляме. Този ден ще трябва да изминем около 25 км. до къмпинг Мелиси в залива Сикия. Ще минем покрай плажа на къмпинг Арменистис, чудноватите крайбрежни образования около Платаници, ще прекосим залива на Сарти и късния следобяд ще акостираме на къмпинга. Палатките ще са разпънати, салатата готова, барбекюто ще гори и остава само да си отворим по една биричка, за да се почувстваме в рая ;).
Трети ден - петък: 
Програмата е подобна, но този ден морското ни пътешествие ще ни отведе в най-южната част на полуострова, където бреговете променят облика си. Плажовете намаляват, а скалите се извисяват все повече над нас. Това е и най-дивата и трудно достъпна част на Ситония. Малко са местата, до които може да се слезе с кола, така че следващата ни цел е затвореният залив Порто Куфо. Ще минем през дълбокия залив на Каламитци, ще заобиколим назъбените брегове в носа на полуострова, минавайки покрай скрити малки плажове в подножието на отвесните скали, през плажа на тюлените, след което ще навлезем в затворения залив на Порто Куфо, който през втората световна война е бил убежище на подводниците и ще акостираме на плажа. Понеже тук няма обособен къмпинг, тази нощувка ще е на самия бряг, където морето с тесен ръкав се свързва с вътрешен залив, подобен на езеро. Наблизо има доста таверни, така че тази вечер може да се възползваме от техните морски специалитети.
Четвърти ден - събота: 
Ставаме към 7,30 ч. и се отправяме в северозападна посока покрай бреговете към красивото затворено яхтено пристанище и прекрасния плаж на Порто Каррас. Преди това ще пресечем тясната ивица земя, създадена изкуствено, за да свърже малкото островче Поувта с полуострова. Надвисналите скали отстъпват място на все повече и все по-кокетни малки плажове от западната страна на полуострова. Ще спрем за почивка и разходка. Ще приключим плаването на плажа на къмпинг Мармарас. Километрите за деня са отново около 25.
Пети ден - неделя: 
Това е последния ден от това епично пътешествие. Днес преходът е 20 км., в които ще плаваме около малки и китни вили с много цветя, покрай дълги плажни ивици и ще финишираме следобяд в градчето Никити. Така приключва този каяк-трип, който гарантираме, че ще ви зареди с много емоции, сили и добро настроение.

Цена с транспорт: 335 лв./човек (при група от мин. 10 човека)
Цена без транспорт: 280 лв./човек (при запълване на местата в автомобилите на агенцията)

Цената включва: транспорт, водач, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо- и ветроустойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за еднократна употреба).

Цената не включва: храна, напитки, нощувка на къмпинг (около 7-9 евро/човек), други лични разходи.